Ruangan Iklan

Sunday, July 11, 2010

Hatiku hatimu adakah bertemu?

Tepat jam 10:30 iphoneku berbunyi. Fareez sudah tiba di lobi flatku. Aku bergegas mengunci pintu rumah dan menekan lif keluar. Sesampai di lobi ku lihat BMW nya sudah sedia terparkir di hadapan tangga. Aku menjenguk ke dalam kereta, memang sah Fareez di dalam. Mungkin sedang enak mendengar radio. Aku mengetuk cermin kereta.

'Assalamualaikum'

Fareez memaling padaku sambil tersenyum. Dengan segera di menekat butang unlock. Aku membuka pintu dan memasuki kendeeraannya yang berbau AmiPur SeaBreeze. Kali ini memang sudah tidak lagi bau perfume yang seringkali dipakai di pejabat.

Fareez memandu menuju ke Seri Kembangan. Dia memarkir di hadapan restoran PapaRich yang terletak dihujung bangunan 4 tingkat. Sungguhpun malam semakin larut, tetapi pelanggan di cafe tersebut semakin ramai. Ada juga beberapa wanita arab menuju ke condo yang berhampiran, mungkin tinggal di situ.

'Macam mana? Boleh cerita?..' ujar Fareez selepas memesan kopi dan roti bakar untuk kami berdua.

'Mm macam mana nak mula dari awal ye? Saya sebenarnya tak tahu nak luahkan pada siapa lagi masalah saya ni.....' aku cuba mencari permulaan.

'Tak apa, you boleh mula dari mana-mana pun.. I sedia mendengar' Fareez tersenyum lagi.

'Minggu lepas, semasa saya dikampung, ada rombongan merisik datang' satu-satu keluar dari mulutku.

'Habis, you terima ke?' aku lihat wajah Fareez berubah. Air mukanya nampak kecewa, tetapi dia cuba mengawal nada suaranya.

'Belum lagi. Semalam saya terima email dari orang yang tak dikenali. Dia kat bakal tunagan saya sudah mempunyai kekasih hati di sana. Dia dekat Australia, sambung belajar lagi'

'Ohh.. macam tu. Jadi sekarang hati you di mana? Masih menaruh harapan dengan bakal tunangan you atau sudah kecewa?' soal Fareez tidak lagi tersenyum. Mujur kopi panas dan roti bakar sampai, lalu dia mengalihkan pandangannya pada kopi panas tersebut.

'Saya ingat nak putuskan, tapi mama minta saya siasat dulu siapa yang hantarkan email. Mana tahu, ada yang sengaja menangguk di air keruh'

'Mmmm.. macam mana ye? Cuba you call tanya kebenaran yang sebenar?'

'Memang lah, tapi saya tak ada keberanian lah nak call...'

'Call la sekarang. Mana tau dia belum tidur lagi, sana dengan sini Cuma awal sejam saja.. ni baru jam 11. Kat sana mungkin baru jam 12, boleh lagi ni'

Aku terdiam berfikir-fikir. 'Esok pagi-pagi saja lah, saya takut dia tidur, nanti entah apa yang dibualkan. Perkara ni serius.'

Fareez menghirup kopi yang hampir sejuk. Mataku makin segar setelah ikut sama meneguk kopi panas yang terhidang. Aromanya yang sungguh enak memang memukau pelanggan. Terasa lega sedikit kepalaku setelah meluahkan persoalan dalam benak fikiranku. Esok pagi-pagi aku nekad akan menghubungi Luqman untuk merungkaikan persoalan. Fareez menghantarku pulang setengah jam kemudian.

'Oklah, I risau bawa anak dara orang pulang lewat malam, nanti apa jiran-jiran you kata pulak.' Ujar Fareez semasa menurukan aku ke lobi. Dia turut menemani aku hingga ke pintu rumah. Aku diam tanpa membantah.

'Sampai sini saja, esok saya akan telefon dan beritahu apa keputusannya' aku membuka mangga pintu.

'Terimakasih kerana sudi mendengar hal saya. Maaf sekali lagi kalau saya mengganggu masa awak bersama keluarga...Assalamualaikum'

'Waalaikumussalam' aku menutup daun pintu tanpa menunggu Fareez beredar. Aku perlu menguatkan hati. Teringat pesanan ustaz semasa belajar dahulu, jika berdua, sudah tentu ada yang ketiga, dan yang ketiga itu adalah syaitan. Jadi elakkan dari berdua. InsyaAllah aku akan selalu ingat pesanan ustaz tadi.


 

No comments:

Post a Comment